بیزی بی | هزاران سال است که مردم از عسل برای التیام و مراقبت از زخم استفاده میکنند. در حالی که اکنون گزینههای بسیار موثر دیگری برای بهبود زخم وجود دارد، اما همچنان بسیار از افراد درمان خانگی زخم با استفاده از عسل را به سایر روشهای درمان ترجیح میدهند. عسل دارای خواص ضد باکتریایی و تعادل pH منحصر به فرد است. همین موضوع باعث تقویت اکسیژن رسانی در بدن و التیام زخم میشود. در این مقاله از بیزی بی، به بررسی این موضوع پرداختهایم.
آیا عسل در درمان و التیام زخم موثر است؟
عسل یک ماده شیرین و شربتی است که میتواند به بهبود زخم ها کمک کند. بر اساس بررسیهای صورت گرفته که نتایج آن در مجله Wounds منتشر شده است، عسل فواید زیادی در بهبود زخم ها دارد.
PH اسیدی باعث بهبودی زخم میشود. عسل دارای pH اسیدی بین ۳.۲ تا ۴.۵ است. هنگامی که روی زخم قرار میگیرد، PH اسیدی خون را تشویق میکند تا اکسیژن آزاد کند. آکسیژن رسانی در بهبود زخم بسیار مهم و تاثیرگذار است. PH اسیدی همچنین حضور موادی به نام پروتئازها را که روند بهبود زخم را مختل میکند، کاهش میدهد.
قند اثر اسمزی دارد. قندی که به طور طبیعی در عسل وجود دارد، نقش بیرون کشیدن آب از بافتهای آسیب دیده را بر عهده دارد (به عنوان اثر اسمزی شناخته میشود). این امر تورم را کاهش میدهد و جریان لنف را برای التیام زخم بالا میبرد. قند همچنین آب را از سلولهای باکتری بیرون میکشد. این کار میتواند به جلوگیری از تکثیر باکتریها کمک کند.
بیشتر بخوانید: درمان آکنه با عسل و دارچین
اثر ضد باکتریایی عسل بر روی زخم
تحقیقات و بررسیها نشان داده است که عسل بر روی باکتریهایی که معمولا در زخمها وجود دارند، مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و انتروکوکهای مقاوم به وانکومایسین (VRE) اثر ضد باکتریایی دارد. بخشی از این مقاومت ممکن است از طریق اثرات اسمزی آن باشد.
استفاده ازعسل برای زخمهای ناشی از سوختگی، سینوس پیلونیدال و زخم پای وریدی و دیابتی نیز بسیار تاثیرگذار است.
چگونه از عسل برای زخم استفاده میشود؟
اگر زخم یا سوختگی دارید که خوب نمیشود، قبل از استفاده از عسل روی زخم، مهم است که با پزشک مشورت کنید. از پزشک بپرسید که آیا عسل میتواند یک امکان برای درمان زخم شما باشد یا نه.
برای زخم های شدید، بهتر است یک پزشک یا پرستار مراقبت از زخم، نحوه استفاده از عسل را در اولین بار به شما نشان دهد. چرا که مقدار عسل و نحوه استفاده از پانسمان میتواند بر میزان مؤثر بودن بهبود زخم تأثیر بگذارد.
نکاتی برای استفاده از عسل روی زخم
اگر از عسل روی زخم به عنوان یک درمان خانگی در خانه استفاده میکنید، بهتر است تا به چند نکته کلی توجه داشته باشید:
- همیشه به تمیزی دستها توجه داشته و از پلیکاتورهای تمیز مانند گاز استریل استفاده کنید.
- ابتدا عسل را روی یک پانسمان بمالید، سپس پانسمان را روی پوست بمالید. این کار در کاهش احتمال کثیفی عسل در صورت استفاده مستقیم روی پوست تاثیرگذار است. همچنین میتوانید پانسمانهای آغشته به عسل را که چند سالی است در بازار وجود دارد، خریداری کنید.
- یک پانسمان تمیز و خشک روی عسل قرار دهید. شما میتوانید از پدهای گاز استریل یا یک باند چسبی هم استفاده کنید. چراکه از تراوش عسل جلوگیری میکند.
- زمانی که تراوشات زخم پانسمان را اشباع کرد، پانسمان را تعویض کنید. همانطور که عسل شروع به التیام زخم میکند، تغییرات پانسمان احتمالا کمتر خواهد بود.
- پس از پانسمان زخم، دستهای خود را بشویید.
- اگر در مورد استفاده از عسل روی زخم خود سوالی دارید، حتما از یک پزشک مشاوره بگیرید.
عسل مورد استفاده برای زخم
در حالت ایده آل، یک فرد باید از عسل درجه پزشکی برای زخم استفاده کند. این نوع عسل استریل شده است. بنابراین احتمال کمتری دارد که باعث واکنشهای سیستم ایمنی شود.
علاوه بر عسل مانوکا، انواع دیگری از عسل وجود دارد که برای درمان فروخته میشوند. Gelam، Tualang و MediHoney نام تجاری محصولاتی هستند که در آن عسل با اشعه گاما استریل شده است.
عوارض احتمالی عسل برای زخم
همیشه ممکن است عسل یا ظرف آن آلوده شود. یا ممکن است فردی واکنش آلرژیک به عسل داشته باشد. گاهی اوقات واکنش آلرژیک در مقابل گرده زنبور عسل است که به طور طبیعی در عسل وجود دارد.
عکس العملهای آلرژیتیک زمان استفاده از عسل برای زخم
گاهی ممکن است نسبت به استفاده از عسل واکنش آلرژیک داشته باشید. بنابراین هنگام استفاده از آن بر روی زخم باید دقت کنید. علائمی که نشان میدهد ممکن است واکنش آلرژیک به عسل داشته باشید عبارتند از:
- سرگیجه
- تورم شدید
- حالت تهوع
- سوزش بعد از مصرف موضعی
- مشکل در تنفس
- استفراغ
اگر این علائم را تجربه کردید، پوست خود را از عسل پاک کنید و به پزشک مراجعه کنید. همچنین تا زمانی که با پزشک مشورت نکردهاید، دیگر از عسل استفاده نکنید.
خطرات عسل خام برای درمان زخم
برخی از محققان نگرانیهایی را در مورد استفاده از عسل خام که از لانه زنبوری و بدون فیلتر تهیه میشود برای درمان زخم مطرح کردهاند. آنها معتقدند که خطرات بیشتری در رابطه با عفونت زخم با استفاده از این نوع عسل وجود دارد.
بی اثری عسل بر روی زخم
جدا از خواص و فواید عسل برای پوست و برخی از زخم ها، ممکن است این ماده طبیعی برای بهبود زخم شما موثر نباشد. اگر به عسل حساسیت ندارید، برای مشاهده اثرگذاری آن بر روی پوست و زخم، باید به طور مداوم و منظم در یک مدت زمان مشخصی از آن استفاده کنید. مثلا یک هفته از آن بر روی پوست خود بزنید. اگر هیچ بهبودی مشاهده نکردید، با پزشک یا پرستار صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۱ خاصیت موم زنبور عسل برای پوست
سخن پایانی
تحقیقات نشان داده که استفاده ازعسل با درجه پزشکی روی زخم ها به افرادی که زخمهای مزمن دارند کمک میکند. عسل طبی دارای خواص ضد باکتری، ضد التهابی و حتی ضد بو است. این نوع عسل میتواند به افراد مبتلا به زخمهای مزمن کمک کند. توجه داشته باشید که همیشه باید قبل از استفاده از این نوع عسل با پزشک خود مشورت کنید. چراکه بهتر است مطمئن شوید که استفاده از عسل روی زخم برای شما بی خطر است.
منبع: healthline