بیزی بی | زمانی که نوزادان زیر ۲ سال عسل مصرف کنند، احتمال بروز یک بیماری حاد به نام بوتولیسم (Botulism) در آنها وجود خواهد داشت. بوتولیسم یک بیماری فلج است که عامل ایجادکننده آن سمی است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد میشود. در این مقاله از بیزی بی به طور مفصل به بحث مسمویت یا همان بوتولیسم با عسل پرداختهایم.
بوتولیسم، حاصل آلودگی عسل طبیعی با باکتری
عسل طبیعی هزاران سال است که به عنوان غذا و دارو مورد استفاده قرار گرفته است. تحقیقات زیادی در رابطه با تاثیر عسل بر روی سلامت بدن صورت گرفته است. بر اساس این تحقیقات عسل طبیعی ممکن است در مدیریت انواع بیماریها مانند دیابت کمک تاثیرگذار باشد. عسل همچنین خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی نیز دارد.
عسل میتواند یک مکمل سالم و خوشمزه برای رژیم غذایی شما باشد. با این حال، میتواند با باکتریهایی که باعث بوتولیسم میشوند، آلوده شود. اگرچه بوتولیسم یک بیماری نادر است، اما به طور بالقوه کشنده است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
بیشتر بخوانید: آیا میتوانم به فرزند کوچکم عسل بدهم؟
بوتولیسم چیست؟
بوتولیسم یک بیماری نادرکشنده است که توسط سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد میشود. این باکتری گاهی در عسل طبیعی نیز وجود دارد. این بیماری سیستم عصبی شما را هدف قرار میدهد و میتواند منجر به فلج و نارسایی تنفسی شود.
رایج ترین راه برای ابتلا به بوتولیسم، مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری است. شما همچنین ممکن است از طرق زیر نیز به این بیماری مبتلا شوید:
- تنفس در هاگ
- تماس با خاک آلوده
- از طریق زخم های باز
بنا به اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، باکتری کلستریدیوم بوتولینوم هفت نوع هاگ تولید میکند. اما تنها چهار نوع آن میتواند منجر به بوتولیسم در انسان شود و یکی از آنها بسیار نادر است. این هاگها در شرایط بدون اکسیژن رشد میکنند. همچنین در غذاهای تخمیر شده و کنسرو شده خانگی که به درستی نگهداری نشدهاند، نیز رشد میکنند.
چه ارتباطی بین بوتولیسم و عسل وجود دارد؟
عسل یکی از شایعترین منابع بوتولیسم است. حدود ۲۰ درصد موارد بوتولیسم شامل عسل یا شربت ذرت است. محققان در سال ۲۰۱۸، حدود ۲۴۰ نمونه عسل چند گیاه از لهستان را بررسی کردند. آنها دریافتند که ۲.۱ درصد از نمونهها حاوی باکتری مسئول تولید نوروتوکسین بوتولینوم بودند.
محققان همچنین اعلام کردند که نتایج آنها با نتایج آزمایشی سایر کشورها مطابقت دارد. نوزادان و کودکان زیر ۱۲ ماه بیشتر در معرض خطر ابتلا به بوتولیسم ناشی از عسل هستند. این به این دلیل است که آنها مانند کودکان بزرگتر برای مبارزه با هاگ ها در سیستم گوارشی خود، ایمنی و سیستم دفاعی ندارند. بنابراین توصیه میشود که از دادن عسل به کودکان زیر ۱۲ ماه خودداری کنید.
چه غذاهایی جز عسل منجر به بوتولیسم میشوند؟
به جز عسل طبیعی، غذاهای کنسرو شده یا تخمیر شده نامناسب، از شایع ترین منابع بوتولیسم هستند. بنا به اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، غذاهای زیر با بوتولیسم مرتبط هستند:
- کنسرو مارچوبه
- کنسرو لوبیا سبز
- کنسرو سیب زمینی
- ذرت کنسرو شده
- کنسرو چغندر
- کنسرو گوجه فرنگی
- سس پنیر کنسرو شده
- ماهی تخمیر شده
- آب هویج
- سیب زمینی پخته شده در فویل
- سیر خرد شده در روغن
چه کسانی بیشتر در معرض خطر بوتولیسم هستند؟
حدود ۹۰ درصد موارد بوتولیسم در نوزادان کمتر از ۶ ماه رخ میدهد. کودکان زیر ۱۲ ماه نیز در معرض خطر ابتلا به بوتولیسم هستند. کودکان بزرگتر و بزرگسالان سیستم گوارشی دارند که برای مبارزه با اسپورهای باکتریایی موجود در غذاهای آلوده مانند عسل مجهزتر است.
باکتری کلستریدیوم بوتولینوم میتواند در دستگاه گوارش کودکان زیر ۱۲ ماه کمینه کند. به همین دلیل، علائم بوتولیسم ممکن است تا یک ماه پس از مواجهه ظاهر نشود.
بر اساس CDC ، شما همچنین ممکن است در معرض خطر ابتلا به بوتولیسم باشید اگر:
- غذاهای تخمیر شده یا کنسرو شده خانگی درست کرده و مصرف کنید.
- الکل خانگی بنوشید.
- تزریق سم بوتولینوم زیبایی انجام دهید.
- داروهای خاصی مانند هروئین تار سیاه تزریق کنید.
علائم بوتولیسم با عسل یا سایر مواد غذایی چیست؟
علائم بوتولیسم با عسل یا سایر مواد غذایی معمولاً حدود ۱۲ تا ۳۶ ساعت پس از قرار گرفتن در معرض سم ظاهر میشوند. در بزرگسالان و کودکان بزرگتر، بوتولیسم باعث ضعف عضلات اطراف چشم، دهان و گلو میشود. در نهایت این ضعف در گردن، بازوها و پاها گسترش مییابد.
علائمی که نشان میدهد ممکن است بوتولیسم داشته باشید عبارتند از:
- مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن
- خشکی دهان
- افتادگی و ضعف صورت
- مشکل تنفسی
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی معده
- فلج شدن
برای نوزادان، اولین علائم اغلب با موارد زیر شروع میشود:
- یبوست
- ضعف
- مشکل در تغذیه
- خستگی
- تحریک پذیری
- گریه ضعیف
- افتادگی پلک
بوتولیسم با عسل و سایر مواد غذایی چگونه درمان میشود؟
بوتولیسم کشنده است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگر پزشک شما مشکوک باشد که شما به بوتولیسم آلوده شدهاید، احتمالاً آزمایش برای تأیید وجود باکتری در مدفوع یا خون شما تجویز میکند.
بوتولیسم با عسل و سایر مواد غذایی معمولا با یک داروی آنتی توکسین بوتولینوم برای مبارزه با این بیماری درمان میشود. این دارو از آسیب بیشتر اعصاب جلوگیری میکند. عملکرد عصبی عضلانی در نهایت پس از دفع سم از بدن شما بازسازی میشود.
اگر علائم شدید باشد، ممکن است باعث نارسایی تنفسی شود. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است به تهویه مکانیکی نیاز باشد که میتواند چندین ماه طول بکشد. ۵۰ سال پیش، حدود ۵۰ درصد از مردم در اثر بوتولیسم جان خود را از دست دادند. اما امروزه این بیماری در کمتر از ۵ درصد موارد کشنده است.
نوزادان مبتلا به بوتولیسم مانند بزرگسالان درمان میشوند. معمولاً در ایالات متحده به نوزادان داروی آنتی توکسین داده میشود. اکثر نوزادانی که به بوتولیسم مبتلا میشوند بهبودی کامل پیدا میکنند.
چگونه میتوان از آلودگی به بوتولیسم جلوگیری کرد؟
شما میتوانید خطر ابتلا به بوتولیسم به عسل یا سایر مواد غذایی را با پیروی از عادات غذایی ایمن از جمله موارد زیر کاهش دهید:
- مواد غذایی کنسرو یا ترشی را در یخچال نگهداری کنید.
- تمام باقیمانده غذاها و غذاهای آماده را ظرف ۲ ساعت پس از پخت یا ۱ ساعت در صورتی که دما بیش از ۹۰ درجه فارنهایت (۳۲ درجه سانتیگراد) است، در یخچال قرار دهید.
- سیب زمینی های پخته شده را تا زمان سرو، در فویل بالای ۱۵۰ درجه فارنهایت (۶۶ درجه سانتیگراد) نگه دارید.
- از خوردن غذاهایی که در ظروف برآمده یا متورم نگهداری شده است، خودداری کنید.
- روغن خانگی حاوی سیر و سبزی را بیش از ۴ روز در یخچال نگهداری نکنید.
- برای نوزادان و نوزادان زیر ۱۲ ماه، بهترین راه برای پیشگیری از بوتولیسم پرهیز از دادن عسل است. حتی یک تست کوچک میتواند خطرناک باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان خوردن عسل و فواید آن
سخن پایانی
بوتولیسم یک بیماری نادر و کشنده است که بر سیستم عصبی شما تأثیر میگذارد. نوزادان در معرض بالاترین خطر ابتلا به بوتولیسم هستند. عسل یکی از علل شایع بوتولیسم در نوزادان زیر ۱۲ ماه است. به کودکان زیر یک سال به دلیل خطر بوتولیسم نباید هیچ نوع عسل داده شود.
منبع: healthline